Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Πυρηνική Διπλωματία


Πυρηνική Διπλωματία/Μαθητευόμενος Μάγος (Αυριανή Μακεδονίας - Θράκης 26.3.2011)

Η
 προσπάθεια του ανθρώπου για επιβίωση δεν περιορίζεται μόνο στα δημοσιονομικά τεχνάσματα, που στο κάτω – κάτω αν αφαιρέσουμε την ανταλλακτική αξία δεν είναι παρά μαύρα σημάδια σε άσπρο χαρτί, αλλά και επεκτάθηκε σε τομείς που είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για την ίδια του την ύπαρξη. Η εξέλιξη της επιστήμης τα τελευταία 200 χρόνια μαρτυρεί μια προσπάθεια να αγγίξουμε το μυστήριο της φύσης, έτσι η πρόοδος της επιστήμης έφτασε σε τέτοιο σημείο, που πολλές φορές τρομάζει την ανθρώπινη λογική.
Τη σύγχρονη πραγματικότητα είχε οδηγήσει τις ανθρώπινες δυνατότητες σε εξαιρετικό σημείο. Όταν μια σταγόνα πυρηνικής ενέργειας μπορεί να κινήσει για 24 ώρες ένα λεωφορείο ασταμάτητα κι αυτό 365 μέρες το χρόνο, τότε οι εξελίξεις στο τεχνολογικό επίπεδο μπορούν να χαρακτηριστούν αξιοθαύμαστες. Πιο είναι το πραγματικό κόστος αυτής της εξέλιξης; Ο σεισμός στην Ιαπωνία και οι αλλεπάλληλες επιπτώσεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, είναι ίσως ένα παράδειγμα που θα μπορούσε να μας δώσει τις απαντήσεις.
Η πιθανότητα μιας ολοκληρωτικής καταστροφής σε μια περιοχή του πλανήτη φανερώνει πως οι ανθρώπινες προσδοκίες έχουν υπερβεί το όρια του επιτρεπτού,  αυτό σημαίνει ότι η έρευνα και η αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών έχει φτάσει σε σημείο που να μη μπορεί ο άνθρωπος να διαχειριστεί τα αποτελέσματα τους. Η πυρηνική ενέργεια είναι τόσο χρήσιμη όσο και φοβερή. Δε θα μείνουμε μόνο στην ατομική βόμβα της Χιροσίμα, όταν το ατύχημα του Τσερνομπίλ  το 1986 ήταν 16 φορές μεγαλύτερης ισχύος.
 Παρ’ όλα αυτά η Ιαπωνία, το Ιράν, οι ΗΠΑ, η Ρωσία συνεχίζουν το παιχνίδι με τα πυρηνικά, μια πορεία που καταστρέφει την ανθρωπότητα. Κάποτε ο Αντώνης Σαμαράκης είχε πει ότι το παγκόσμιο οπλοστάσιο μπορεί να καταστρέψει τη γη 250 φορές. Σήμερα 3 πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία απειλούν με καινούριο όλεθρο. Η ραδιενέργεια που εκλύεται στην ατμόσφαιρα οδηγεί τον κόσμο στην απόγνωση της καταστροφής.
Οι πολιτικοί συνεχίζουν το παιχνίδι του θανάτου μαζί με τους επιστήμονες. Σήμερα ισχυρή δεν είναι η χώρα που έχει μεγαλύτερο πληθυσμό, αλλά αυτή που μπορεί να προκαλέσει την Αμοιβαία και Εξασφαλισμένη Καταστροφή. Αυτό σημαίνει η χώρα που έχει τη δυνατότητα να κρατά σε ομηρία την ανθρωπότητα. Σίγουρα δεν είναι μια χώρα που έχει το προνόμιο της παγκόσμιας καταστροφής. Αυτή είναι η «Πυρηνική Διπλωματία» που έχει σαν αντικείμενο τον όλεθρο της ανθρωπότητας.
Η ανθρώπινη αξία έγινε τόσο σχετική που μπαίνει στη διαπραγμάτευση, όμως η καταστροφή του οικοσυστήματος, η μόλυνση των νερών, η κατάρρευση της διατροφικής αλυσίδας δεν αφήνουν περιθώρια για εξουσία, ποιος είναι σε θέση να επιβιώσει και να διαχειριστεί μια ανεξέλεγκτη πραγματικότητα. Το τσουνάμι στην Ιαπωνία και η κατάσταση με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι αποτέλεσμα μιας παραφροσύνης, από την ανασφάλεια της διπλωματίας. Κανείς δεν είναι αυτάρκης ενεργειακά ή στρατιωτικά, γι’ αυτό επιλέγει την πρωτοκαθεδρία στον εκφοβισμό. Όμως η καταστροφή δεν κάνει διακρίσεις, ούτε προσφέρει προνόμια.
 Ο μαθητευόμενος μάγος
 Κανείς δε μένει αλώβητος κι ελεύθερος από τα δεσμά του θανάτου. Λένε ότι από την ώρα που γεννιέται ο άνθρωπος βιώνει καθημερινά το άγχος του θανάτου κι ενώ ψάχνει καθημερινά το ελιξίριο της επιλέγει την αυτογνωσία της καταστροφής. Το Τσερνομπίλ, το Κοζλοντούι, η Φουκοσίμα και τόσες άλλες περιοχές που μας απειλούν είναι μερικά από τα μικρά και μεγάλα ατυχήματα που δηλητηριάζουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Μοιάζουν με τη ρώσικη ρουλέτα που θα δώσει τη χαριστική βολή στην ανθρωπότητα. Τελικά η μανία της αναμέτρησης με το πεπρωμένο έχει καταστροφικά αποτελέσματα και ο μαθητευόμενος μάγος (ανθρωπότητα) θα δώσει λόγο στο δικό του Δάσκαλο και Δημιουργό (Θεό) μόνο που δεν μπορεί να προβλέψει το φινάλε.
Η πυρηνική διπλωματία οδηγεί στην αποδόμηση της πολιτικής πρακτικής, που δεν πέτυχε να διατηρήσει την οικολογική ισορροπία, αλλά η ίδια η φύση εκδικείται την ανθρώπινη αλαζονεία. Η ανθρώπινη ανασφάλεια είναι τόσο μεγάλη που προσπαθεί να επιβάλλει μια δικτατορική λογική μέσω το  Haarp.    Το πειραματικό πρόγραμμα HAARP (High frequency Active Auroral Research Project) έχει σκοπό τη μελέτη της ιονόσφαιρας για τη διέγερση και χρήση αυτής ως κεραίας ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, τη βελτίωση των επικοινωνιών. Τελικά δεν ξέρουμε που θα καταλήξουμε.      
ρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α ΔΡΟΓΙΔΗΣ                                                                                                                                    Επικοινωνία
 Διδάκτωρ Ιστορίας Παν/μίου Paris 1 Pantheon Sorbo                                                 Βασιλ. Ηρακλείου 26  54624  Θεσσαλονίκη 
          τ. Υπότροφος Unesco                                                                                      2310241502  φαξ  2310241514   κιν.  6973315622   
   Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης                                                  drogidis@otenet.gr  dr_dimitrios_a_drogidis@yahoo.gr
                                      http://dr-dimitrios-a-drogidis.blogspot.gr/  http://dimitriosdrogidis.webnode.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου