Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Κοινωνική Τρομοκρατία (2) 23.1.2011

Κοινωνική Τρομοκρατία (ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 23.1.2011)
2ο Μέρος 
Π
Αρουσιάζοντας το ζήτημα της «κοινωνικής τρομοκρατίας» έρχονται ζητήματα που ερμηνεύουν το γενικότερο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κλίμα της εποχής μας, αλλά ταυτόχρονα μας παραπέμπουν στην εικόνα του παρελθόντος. Έτσι η προσπάθειά μας έχει στόχο να αναδείξει τη σύγχρονη λογική μέσα από ένα παράλληλο ταξίδι στο χρόνο.
Ξεκινώντας την ανάλυσή μας είχαμε επισημάνει τις ομοιότητες της μεσοπολεμικής περιόδου με τη σύγχρονη πραγματικότητα και επισημάναμε ότι η ανάγκες μιας λογιστικής αντίληψης δημιουργούν τις ανάγκες της κατανάλωσης ή της οικονομικής αυτοσυγκράτησης κι αυτό μέσα από μια επικοινωνιακή πολιτική που περνά το ίδιο το σύστημα εξουσίας. Ο κόσμος υποτάσσεται σε μια κυρίαρχη λογική των ΜΜΕ και αποδέχεται ότι δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές επιλογές κι αυτό συμβαίνει γιατί η πολυφωνία των πηγών ενημέρωσης εξυπηρετεί τον ίδιο στόχο, κάθε φορά. Όταν, λοιπόν, υπάρχει το ίδιο θέμα σε όλες τις πλευρές (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο), τότε όλοι αποδέχονται τη μια και μοναδική αλήθεια.
 Η κοινωνική αντίληψη.
 Επομένως διαμορφώνεται το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα που επιβάλει τους όρους στην κοινωνία, η ίδια η κοινωνία δεν τολμά να αμφισβητήσει το προφανές και αποδέχεται τα πράγματα μέσα από μια άτυπη κοινωνική συναίνεση, αλλά αν μπορούσε κάποιος να μετρήσει τη μεμονωμένη αντίδραση του κόσμου, θα παρατηρούσε ότι δεν υπάρχει ανοχή στη λογική της ηγεσίας.
Δυστυχώς η λογική της ηγεσίας ζητά τις θυσίες των πολλών για τη διαχείριση των λίγων. Κανείς δεν τολμάει να ζητήσει επώνυμα το λογαριασμό και την κοστολόγηση των χειρισμών και φυσικά η κοινωνία παραπαίει  πάνω σε μα αντίληψη που ξεκινάει από την ηθική μιας νομιμοφάνειας και καταλήγει στη συνενοχή μιας κακής διαχείρισης.
Αυτά τα δυο φαινόμενα μετατρέπονται σε κοινωνική αντίληψη που διαχέεται στο κοινωνικό σύνολο και του επιβάλλει μια βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη τιμωρία. Κανείς δεν τολμάει να ζητήσει προσωπικές ευθύνες για πολιτικές επιλογές ή διαχειριστικές πράξεις κι αυτό δε θα μπορούσε να το κάνει η Βουλή όπου πρωταγωνιστούν τα ίδια τα πρόσωπα, αλλά οι ανεξάρτητες αρχές.  
 Ο ρόλος των θεσμών.
Ζούμε σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου κατέρρευσαν τα εθνικά κράτη και υπάρχουν υπερεθνικοί οργανισμοί που παρεμβαίνουν στις εθνικές κοινωνίες, αλλά παρά τη διεθνοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και οι κοινωνικές μεταβολές διαφέρουν. Καταλαβαίνουμε ότι η λειτουργία των θεσμών δεν είναι ίδια. Δηλαδή η απόδοση ευθυνών και η αναζήτηση  μιας ριζικής αντιμετώπισης διαφέρει.
Εδώ μπαίνει ένα ζήτημα πολιτικού πολιτισμού της κάθε χώρας και πως αντιλαμβάνεται ένας λαός την έννοια της δικαιοσύνης. Απ’ αυτό το σημείο και πέρα ξεκινά η ποιότητα των θεσμών που θωρακίζουν την κοινωνική ζωή μιας χώρας. Η σχέση των ανεξάρτητων αρχών με τους θεσμούς μοιάζει με τους κρίκους μιας αλυσίδας.
Η Ελλάδα γνώρισε 4 πτωχεύσεις (1827, 1843, 1893, 1932) και παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσε να βρει ποιοι ήταν η λανθασμένοι χειρισμοί που την οδήγησαν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι δε λειτούργησε το θεσμικό πλαίσιο που θα οδηγούσε στην αναζήτηση πολλών λανθασμένων επιλογών.
Στο όνομα μιας κοινωνικής συναίνεσης επανέλαβε τα ίδια λάθη μέσα σ΄ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό περιβάλλον που διατηρούσε πάντοτε τις ίδιες εμμονές και κατηγορούσε τον εαυτό του. Ενώ την ίδια στιγμή η Ευρώπη – αρχικά –  οι Η.Π.Α και η πρώην ΕΣΣΔ διαμόρφωναν το διεθνές σκηνικό. Σήμερα, που αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η κοινωνικό-οικονομική λογική είναι κοινή για όλους, πρέπει να δούμε πως «λειτουργεί» όλο το οικοδόμημα, κάτι που θα γίνει σε επόμενες αναφορές αυτής της στήλης.  
  ΙΟΣ Α ΔΡΟΓΙΔΗΣ                                                                                                                                    Επικοινωνία
 Διδάκτωρ Ιστορίας Παν/μίου Paris 1 Pantheon Sorbo                                                 Βασιλ. Ηρακλείου 26  54624  Θεσσαλονίκη 
          τ. Υπότροφος Unesco                                                                                      2310241502  φαξ  2310241514   κιν.  6973315622   
   Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης                                                  drogidis@otenet.gr  dr_dimitrios_a_drogidis@yahoo.gr
                                      http://dr-dimitrios-a-drogidis.blogspot.gr/  http://dimitriosdrogidis.webnode.com
Δρ. ΔΗΜΗΤΡ

 Διαβάστε κι αυτά, είναι σχετικά:
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι:  

ΠΈΜΠΤΗ, 3 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2013

Κοινωνική Τρομοκρατία (1) 16.1.2011 http://dr-dimitrios-a-drogidis.blogspot.gr/2013/01/1-1612011.html


Κοινωνική Τρομοκρατία (ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 16.1.2011)
1ο Μέρος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου