Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤA ΠΥΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ISBN 978-960-88824-4-7 
288 σελ.  Εκδόσεις ΦΥΛΑΤΟΣ  Θεσσαλονίκη 2010
Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να σκιαγραφήσει την ταυτότητα της πολιτικής σκέψης, όπως αυτή διαµορφώθηκε µέσα στους αιώνες. Στη συνέχεια επιχειρεί µια ανάλυση των πολιτικών συστηµάτων, τόσο στον 20ο όσο και στον 21ο αιώνα, για να µπορέσει να αιτιολογήσει τα φαινόµενα βίας απέναντι στην ανεπάρκεια του σύγχρονου κοινωνικού συστήµατος. Τόσο ο εικοστός όσο και εικοστός πρώτος αιώνας, κάνουν την εµφάνισή τους µε µια σειρά από πολιτικά αδιέξοδα. Η βασική αρχή όλων των πολιτικών επιλογών είναι η οικονοµική ευηµερία, από την οποία όµως δεν επωφελούνται όλοι και η συνεπαγόµενη δηµιουργία ενός κοινωνικού συνόλου που έχει χάσει τα οράµατα και τις ανθρώπινες αξίες. Έτσι, η τροµοκρατία βρίσκει δικαιολογία και εµφανίζεται σε όλα τα επίπεδα δηµιουργώντας κοινωνικά µοντέλα που είναι έξω από την διαµορφωθείσα ανθρώπινη λογική.
Η λογική της τροµοκρατίας είναι η ανατροπή του πολιτικού κατεστηµένου που έφερε την κοινωνία στα σύγχρονα αδιέξοδα. Είναι η πρακτική αµφισβήτηση ενός κόσµου που αρνείται να ακούσει τις καθηµερινές ανάγκες και η απάντηση στις επιλογές που δεν σταµάτησαν ποτέ να αιµορραγούν την ανθρωπότητα. Εδώ υπάρχει η σύγκρουση της εξουσίας που προσπαθεί να επιβιώσει και των κοινωνικών οµάδων που προσπαθούν να πληγώσουν το κατεστηµένο. Σε τελική ανάλυση θύµα είναι η ίδια η κοινωνία που στέκεται αµήχανη απέναντι σε ό,τι συµβαίνει και απογυµνωµένη από κάθε στοιχείο του κοινωνικού της χαρακτήρα.
Η τροµοκρατία είναι ένα από τα πιο γνωστά θέµατα στο πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ετών. Είναι µια πραγµατικότητα που απασχολεί τον κόσµο. Όταν αναφερόµαστε στον κόσµο εννοούµε µια ανθρωπότητα που τροµάζει τόσο πολύ µε όλες τις σκηνές βίες που βλέπει καθηµερινά ώστε, αν θέλουµε να µιλήσουµε για το φαινόµενο της τροµοκρατίας, θα πρέπει να αναφερθούµε σε όλες τις µορφές συλλογικής βίας που υπάρχουν σήµερα.Κανείς δεν µπορεί να ισχυριστεί ότι η βία παίρνει άλλη µορφή στα πλαίσια της εξουσίας και είναι περισσότερο νόµιµη από τη βία των αντικαθεστωτικών κινηµάτων ή των κινηµάτων των φανατικών ισλαµιστών. Αν δεχτούµε αυτή την αντίληψη, πρέπει να δούµε το φαινόµενο της βίας σε µια γενικότερη έννοια που µοιάζει να έχει ξεχαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες.Η πολιτική, για να επικρατήσει, στηρίχτηκε πολλές φορές πάνω σε µεθόδους βίας. Αυτό το αποδεικνύουν τα ίδια τα γεγονότα µέσα στους αιώνες και παρά την αποκήρυξη του καταναγκασµού και της σκληρής µεταχείρισης, η ίδια η πραγµατικότητα γίνεται όλο και περισσότερο τροµακτική. Θα ήταν µεγάλη υποκρισία να υποστηρίξουµε ότι στη νέα χιλιετία που διανύουµε δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιµοποιηθεί η βία για την επιβολή της όποιας πραγµατικότητας. 
Θα ήταν όµως πολύ καλύτερο να γίνουµε πιο συγκεκριµένοι, ώστε να µπορέσει ο αναγνώστης να καταλάβει σε ποιο ζήτηµα αναφερόµαστε. Για την ακρίβεια, ο τίτλος του έργου «Η Πολιτική στα Πυρά της Τροµοκρατίας» δεν είναι παρά η αφορµή για να θέσουµε µια σειρά από ζητήµατα που προκύπτουν µέσα από τη σηµερινή πολιτική πραγµατικότητα. Αυτά µας αγγίζουν όλους και µας οδηγούν σε ένα συγκεκριµένο πρότυπο κοινωνικής συµπεριφοράς.Έτσι διαµορφώνεται µια πραγµατικότητα που πολλές φορές τροµάζει και συχνά γίνεται αρνητική απέναντι στον άνθρωπο. Ίσως να φαίνεται άσχετο µε το θέµα του βιβλίου, όµως η καθηµερινή συµπεριφορά µας είναι αποτέλεσµα µιας ευρύτερης άρνησης της κοινωνία µας, που στηρίζεται στην αναγκαστική υποταγή. Η ίδια η ∆ηµοκρατία γίνεται θύµα µιας ασυδοσίας που κυριαρχεί µέσα σε όλο το πολιτικό σκηνικό. Τα όρια ανάµεσα στη νοµιµότητα και την παρανοµία είναι τόσο στενά, που έννοιες όπως «βία», «τροµοκρατία», «δικαιοσύνη» κ.λ.π. να έχουν πολύ λιγότερη αξία απ’ ότι στο παρελθόν. Είναι αλήθεια ότι όλες οι λέξεις που επιχειρούν να
περιγράψουν τη σύγχρονη κοινωνική πραγµατικότητα πάσχουν από οράµατα και από αξίες κι αυτό το φαινόµενο ενοχλεί τον πολίτη.Η υπόθεση της Τροµοκρατίας έχει πολλές παραµέτρους που εντάσσονται σε µια πολιτική και οικονοµική λογική. Ο ρόλος του πολιτικού συστήµατος και η δυνατότητα της εξουσίας να ανατρέπει τις κοινωνικές κατακτήσεις µέσα σε ένα «κλίµα πολιτικής και κοινωνικής ρευστότητας» αφήνει πολλά κενά. Μέσα σ’αυτό σκεπτικό  θα πρέπει να µπούµε στη διαδικασία να µελετήσουµε το «πρότυπο» συµπεριφοράς που κυριαρχεί και τα περιθώρια που δίνει η καθηµερινότητα. Με πρόσχηµα την ανασφάλεια «επιβάλλεται» η λογική της εκχώρησης των δικαιωµάτων, κάτι που δεν αρµόζει σε καµιά δηµοκρατική χώρα, παρά µόνο σε ξεπερασµένα ανελεύθερα και ολοκληρωτικά συστήµατα άλλων εποχών.Από την πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς στην τηλεόραση αντιλαµβάνεται την τάση αυταρχισµού που προβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης. Το γεγονός ότι ξεκινάµε από τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης οφείλεται στην απόλυτη επιρροή που ασκούν στην κοινωνία. Κάθε φαινόµενο που παρουσιάζεται περνά µέσα από το φίλτρο των ΜΜΕ και διοχετεύεται στην κοινωνία, µε αποτέλεσµα οι συµπεριφορές που περνάνε στον κόσµο να έχουν µια τηλεοπτική δυναµική και να είναι απόλυτα κατευθυνόµενες.
Είµαστε, λοιπόν, υποχρεωµένοι να δούµε το ζήτηµα µέσα από το πρίσµα του τηλεοπτικού φακού, αφού χωρίς τη δηµοσιότητα πολλά πράγµατα θα έµεναν αδρανή και δε θα υπήρχαν. Από τη στιγµή που δε θα καλύπτονταν από τη δηµοσιότητα, θα ήταν καταδικασµένα και δε θα µπορούσαν να λειτουργήσουν. Η θέση της βίας στην τηλεόραση είναι από τις πιο ζηλευτές και καλλιεργεί τα άγρια ένστικτα του κόσµου.Η δαρβινική κοινωνία, στη οποία επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού, είναι µια συνηθισµένη πραγµατικότητα, που βλέπουµε τόσο στις ταινίες και τις τηλεοπτικές παραγωγές, όσο και στα δελτία ειδήσεων. Αυτό έφερε τον κόσµο πιο κοντά στη δύναµη και τον αποµάκρυνε από τη λογική. Ο ρόλος του ισχυρού, που επιβάλλεται στον αδύνατο, µαζί µε το πρότυπο του Ροµπέν των ∆ασών, που έρχεται σε ρήξη µε το κατεστηµένο, έρχονται να αλλάξουν την ανθρώπινη ψυχολογία. Η κοινωνία έχασε εντελώς τον κοινωνικό της χαρακτήρα, τον οποίο κάποια άλλη άποψη θα υποστήριζε ότι δεν τον είχε ποτέ. Γεγονός είναι ότι η λογική της ρήξης και της δράσης οδηγεί στην ιδέα της ανατροπής.

Πατήστε εδώ -> Εκδόσεις Φυλάτος

Επικοινωνία
Βασιλίσσης Όλγας 89
Θεσσαλονίκη 54643
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
+30 2310821622

Τα Παιδιά της Ατλαντίδας

(2010) Τα Παιδιά της Ατλαντίδας (Παιδική Παραβατικότητα), ISBN 978-960-888824-2-3 4 σελ. 288, Εκδόσεις Φυλάτος Θεσσαλονίκη 2010 

Το βιβλίο που καταγράφει  (σε συνεργασία με το  Θωμά Λυκοστράτη) με τη ματιά του εκπαιδευτικού ένα πρόβλημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την κοινωνία μας, αυτό της νεανικής βίας και παραβατικότητας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος. Ο τίτλος του«Τα παιδιά της Ατλαντίδας» (με υπότιτλο «παιδική και εφηβική παραβατικότητα») – συμβολίζει τη σημερινή νεολαία που, ζώντας σε μια hi-tech εποχή, απαντά στις ανεπάρκειες του κοινωνικού συστήματος και ταυτόχρονα προσπαθεί να ξεπεράσει τα αδιέξοδά της και να ανακαλύψει την ταυτότητά της. Συγγραφείς του είναι δύο εκπαιδευτικοί, με εμπειρία πάνω στο θέμα, που θέλησαν με την εργασία αυτή να «ξεφύγουν» από τα στενό υπηρεσιακό τους ρόλο, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα το πλεονέκτημα που τους πρόσφερε η θέση τους.
Υπάρχουν κάποιες φορές που είναι δύσκολο να αρχίσεις ένα θέµα, όχι γιατί φοβάσαι να οµολογήσεις κάποια πράγµατα, αλλά γιατί πιστεύεις ότι κάποια φαινόµενα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Τέτοια θέµατα είναι όσα έχουν να κάνουν µε την εξέλιξη και την πορεία της κοινωνίας, κυρίως τη στιγµή που αυτή αναζητά την ταυτότητα της. Είναι αλήθεια ότι η σηµερινή κοινωνία βρίσκεται σ’ ένα µεταβατικό στάδιο, κι αυτό δεν οφείλεται στις επαναστατικές αλλαγές που µπόρεσαν να µεταβάλουν τη λογική και τη φιλοσοφία της. Άλλωστε, και οι δύο παρέµειναν ίδιες και απαράλλαχτες παρότι θα µπορούσαµε ενδεχοµένως να πούµε ότι είναι σκληρότερες απ’ ό,τι στο παρελθόν. Εκείνο, όµως, που άλλαξε ολοκληρωτικά είναι η εικόνα του κόσµου. Μέσα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια κατάφεραν να γκρεµιστούν οι διαχωριστικές γραµµές που κρατούσαν τον κόσµο παγιδευµένο.Ήταν µια πραγµατικότητα που προσπαθούσε να ξεχωρίσει το καλό από το κακό, το σωστό από το λάθος τη στιγµή που µέσα στην απατηλή εικόνα υπήρχαν κάποιοι κώδικες συµπεριφοράς που κρατούσαν τη νεολαία µέσα στα όρια της νοµιµότητας. ∆εν θα µπορούσαµε να αναλύσουµε, και πολύ περισσότερο, να καταλήξουµε αν αυτό ήταν καλό ή κακό· υπήρχε, όµως, πάντοτε αυτό το κάτι που συγκρατούσε τη συµπεριφορά της νεολαίας και δεν της επέτρεπε να υιοθετήσει παραβατικά πρότυπα. Εδώ είµαστε υποχρεωµένοι να διαχωρίσουµε την έννοια της παράβασης από την έννοια της επανάστασης, γιατί κάθε επανάσταση είναι µια µορφή παραβατικής συµπεριφοράς, αλλά κάθε παράβαση δεν έχει πάντοτε ως σκοπό την επανάσταση και, πιο συγκεκριµένα, την ανανέωση της κοινωνίας. Υπάρχουν στιγµές που µια παράβαση είναι µια υγιής αντίδραση απέναντι στις αντιλήψεις του κατεστηµένου και τότε αποκτά άλλη διάσταση και παίρνει επάνω της όλες τις αξίες και τα όνειρα µιας γενιάς που θέλει να ζει σε έναν κόσµο καλύτερο. Αντίθετα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η παράβαση είναι αποτέλεσµα ενός παραλογισµού και στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της ανθρωπότητας.


Πατήστε εδώ -> ΕκδόσειςΦυλάτος  ΔΕΙΤΕ ΜΕΣΑ (περιεχόμενα και επιλεγμένες σελίδες του βιβλίου)

Επικοινωνία
Βασιλίσσης Όλγας 89
Θεσσαλονίκη 54643
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
+30 2310821622

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

(2009) «The Impact of Informatio Communication Technology (ICT) to the Greek Educational Community» Dr Paraskevi Mentzelou , Dr Dimitrios Drogidis In   Harrison Yang and Steve Yuen (Eds.): 

Περίληψη σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά : Το κεφάλαιο αναφέρεται στη χρήση του διαδικτύου από την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα  (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) τη σχέση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες, αποτυπώνοντας προτάσεις για το μέλλον.


(2009) «The Impact of Information Communication Technology (ICT) to the Greek Educational Community» Dr. Paraskevi Mentzelou, Dr. Dimitrios Drogidis, In Harrison Yang and Steve Yuen (Eds.): Collective Intelligence and E-Learning 2.0: Implications of Web-Based Communities and Networking Edited By: Harrison Hao Yang, State University of New York, USA, Steve Chi-Yin Yuen, University of Southern Mississippi, USA ISBN: 978-1-60566-729-4 Hard Cover Publisher: Information Science Reference Copyright: August 2009 Pages: 326

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & Ο ΤΥΠΟΣ

(2009) Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & Ο ΤΥΠΟΣ Εκδόσεις  UNIVERSITY STUDIO PRESS AE,   ISBN 12-1811-3
Tο βιβλίο αυτό κάνει μια αναδρομή στην ιστορία του Τύπου από την αρχή του γραπτού λόγου (δίσκος της Φαιστού) έως τα μεγάλα ειδισεογραφικά πρακτορεία. Κάνει σύντομη αναφορά στους σταθμούς της έντυπης δημοσιογραφίας ανά τον κόσμο και αναλύει το ρόλο του Τύπου σε επικοινωνιακό επίπεδο μέσα από την είδηση, τη διαφήμιση, το μήνυμα, την πληροφορία κλπ. Ακόμη περιλαμβάνει μια αναφορά στην Ιστορία του Ελληνικού Τύπου και προσπαθεί να δώσει το φαινόμενο της έντυπης δημοσιογραφίας στις πραγματικές του διαστάσεις.

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ
Συγγραφέας : Δημήτριος Α. Δρογίδης
Κατηγορία : ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΝΟΜΙΚΗ
Έτος έκδοσης : 2009
Διαστάσεις : 17*24
Αριθμός σελίδων : 254
ISBN : 978-960-12-1811-3
Τιμή : 15,00 €
Περιγραφή : Tο βιβλίο αυτό κάνει μια αναδρομή στην ιστορία του Τύπου από την αρχή του γραπτού λόγου (δίσκος της Φαιστού) έως τα μεγάλα ειδισεογραφικά πρακτορεία. Κάνει σύντομη αναφορά στους σταθμούς της έντυπης δημοσιογραφίας ανά τον κόσμο και αναλύει το ρόλο του Τύπου σε επικοινωνιακό επίπεδο μέσα από την είδηση, τη διαφήμιση, το μήνυμα, την πληροφορία κλπ. Ακόμη περιλαμβάνει μια αναφορά στην Ιστορία του Ελληνικού Τύπου και προσπαθεί να δώσει το φαινόμενο της έντυπης δημοσιογραφίας στις πραγματικές του διαστάσεις.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΜΕΤΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

(2007) ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΜΕΤΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ σελ. 197 ISBN 978-960-12-1635-
Αυτό το βιβλίο ασχολείται με την επισκόπηση του πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων. Είναι μια διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση του σύγχρονου πολιτισμού, ύστερα από την ερμηνεία του κ. Sammuel Hantington στο βιβλίο του «Η σύγκρουση των πολιτισμών». Εδώ επιχειρείται η διαχρονική παρουσίαση της ανθρωπότητας μέσα από τον τομέα του πολιτισμού και ταυτόχρονα μελετάται η στάση του ανθρώπου απέναντι στην κοινωνία.
 Προσπαθεί να μας παρουσιάσει την πορεία της ανθρωπότητας μέσα από την ανάγκη της να επικοινωνήσει και να υπερβεί τα όρια που τίθενται κάθε φορά. Σ' αυτό το ταξίδι έχει πάντοτε σύμμαχο την τεχνολογία. Αυτό δεν της επιτρέπει πάντοτε να πετύχει το στόχο της, αλλά πολλές φορές την οδηγεί σε κατηγοριοποιήσεις με αποτέλεσμα να οδηγηθεί από την εποχή των πολιτισμών - που έχουν ξεκάθαρα χαρακτηριστικά - σε ένα ενιαίο πλαίσιο (μετά) πολιτισμού με πολλές απλουστεύσεις και επικίνδυνες  γενικεύσεις. Αυτός ο Μεταπολιτισμός είναι λιγότερο επικοινωνιακός και περισσότερο τεχνοκρατικός και λογιστικός, ενώ δεν εξυπηρετεί καθόλου τη βαθύτερη επικοινωνία των λαών, διευκολύνει απόλυτα την ομαδοποίηση για την κατανάλωση των πάσης φύσεως καταναλωτικών προϊόντων. Τέλος αναδεικνύονται οι διαφορές ανάμεσα στους πολιτισμούς και τον μεταπολιτισμό, αφού οι πρώτοι παράγουν Πρότυπα και ο τελευταίος παράγει Μοντέλα (αντίγραφα).

Πατήστε εδώ -> ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
http://universitystudiopress.gr/general/bookTitle.asp?tblCode=1635-07
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Συγγραφέας : Δ. Α. Δρογίδης, πρόλογος Ά. Παναγιωταρέα
Κατηγορία : ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Έτος έκδοσης : 2007
Διαστάσεις : 17*24
Αριθμός σελίδων : 198
ISBN : 978-960-12-1635-5
Τιμή : 13,00 €
Περιγραφή : Tο βιβλίο αυτό ασχολείται με την επισκόπηση του πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων. Είναι μια διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση του σύγχρονου πολιτισμού, ύστερα από την ερμηνεία του κ. Sammuel Hantington στο βιβλίο του Η σύγκρουση των πολιτισμών. Εδώ επιχειρείται η διαχρονική παρουσίαση της ανθρωπότητας μέσα από τον τομέα του πολιτισμού και ταυτόχρονα μελετάται η στάση του ανθρώπου απέναντι στην κοινωνία. Aναδεικνύονται οι διαφορές ανάμεσα στους πολιτισμούς και τον μεταπολιτισμό, αφού οι πρώτοι παράγουν πρότυπα, ενώ ο τελευταίος παράγει μοντέλα (αντίγραφα).


Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ


(2004) Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, (∆ιατριβή) τόµοι 2, 560 σελ.

Η διδακτορική διατριβή έχει σα θέμα τη μελέτη της πόλης  της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1912 – 1948. Ασχοληθήκαμε με τη μελέτη της πόλης μέσα από της μαρτυρίες των σύγχρο-νων μελετητών της και των ιστορικών της. Αναδείξαμε τη θέση της στην περιοχή της Βαλκανικής και της Ευρώπης, τόσο στην περίοδο του 1912 – 13 όσο και κατά τους δυο παγκόσμιους πολέμους (1914 – 1918, & 1938 – 1945). Η στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης επηρέασε τόσο την πορεία των αντιμαχόμενων πλευρών, όσο και το ενδιαφέρον της Δύσης για τη θέση  της Ελλάδας την εποχή του ψυχρού πολέμου. Άλλωστε αποτέλεσε το σύνορο ανάμεσα στα δυο πολιτικά συστήματα που κυριάρχησαν για 45 χρόνια.