Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Η πολιτική του ντόμινο


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΤΟΜΙΝΟ  (Πολιτικό Τσουνάμι)    Αυριανή Μακεδονίας - Θράκής 20.2.2011
Ο
 χρόνος τρέχει πίσω από τα γεγονότα και η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει. Πρώτα η οικονομική κρίση σε χώρες της Ευρωζώνης και τώρα αναταραχές στην Αλβανία, στην Υεμένη και στην Αίγυπτο. Τα γεγονότα είναι φαινομενικά ασύνδετα, όμως έχουν σχέση μεταξύ τους. Η Ευρώπη εισπράττει την αμερικανική κρίση, γιατί έχει μια συγγενική σχέση σε οικονομικό επίπεδο.
  Ευρωπαϊκή Κρίση & Διεθνές Περιβάλλον
 Το  € παραμένει ισχυρό νόμισμα, κάτω από την αποκλειστική στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά δεν προσφέρει την προστασία του στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης. Η λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στις χώρες που μπήκαν στο μηχανισμό στήριξης, δημιουργεί κατηγοριοποιήσεις. Αυτό αυξάνει την ανισότητα ανάμεσα στις εθνικές κοινωνίες που πληρώνουν και σ’ αυτές που δανείζουν.  Μια διευκρίνιση, δε δανείζουν από εθνικούς πόρους, αλλά από τα συναλλαγματικά παιχνίδια των τραπεζών τους, που τζογάρουν πάνω στην οικονομική κρίση, αγοράζοντας και πουλώντας χρεόγραφα.
Αυτό αλλοιώνει την ευρωπαϊκή συνοχή και δημιουργεί εντυπώσεις, εμείς πληρώνουμε, εσείς εισπράττετε και κατηγοριοποιεί τον ευρωπαϊκό χώρο. Την ίδια στιγμή που οι τιμές προϊόντων και η αξία της εργασίας είναι δυσανάλογες (1: 3) ανάμεσα στον Γάλλο, τον Έλληνα, τον Ιρλανδό, το Γερμανό κλπ., το κοινωνικό κράτος δεν έχει τα ίδια πλαίσια, αλλά όλοι είμαστε Ευρωπαίοι!
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό η Αλβανία, η Υεμένη και η Αίγυπτος εξεγείρονται για την ανεπάρκεια των ηγεσιών τους. Βγαίνουν στην επιφάνεια ζητήματα διαφθοράς που ταλαιπωρούν για χρόνια τις χώρες και η αστάθεια δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια κοινότητα. Μια τέτοια κατάσταση φέρνει στην επιφάνεια το ρόλο των χωρών με το παγκόσμιο σύστημα.
Ο ρόλος των Η.Π.Α. της Ε.Ε. με τις αραβικές και τις αφρικανικές χώρες, όπως και ρόλος της Ρωσίας με τις επίμαχες περιοχές παίρνει άλλες διαστάσεις. Παράλληλα η θέση του Ιράν μέσα στον ισλαμικό κόσμο δημιουργεί άλλους συσχετισμούς. Το Ισραήλ πάλι θα επανεξετάσει τη θέση του στη Μέση Ανατολή, ενώ προσπαθεί να περιορίσει την εμβέλεια της ιρανικής πολιτικής.
  Ευρωπαϊκή Κρίση & Διεθνές Περιβάλλον
Η παρουσία πολλών οικονομικών μεταναστών, από τον ισλαμικό κόσμο, σε ευρωπαϊκά εδάφη (βλέπε Ελλάδα) σημαίνει ότι το ισλαμικό στοιχείο πέρασε σε περιοχές που δεν πάτησε για πολλούς αιώνες. Άλλωστε η κατάκτηση του Βυζαντίου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε – πέρα από άλλες ερμηνείες – και την έννοια της συναλλαγής με τη χριστιανική Δύση: Κυριαρχούμε στη Βαλκανική δεν εισβάλουμε στην Ευρώπη.
Ο παραπάνω χάρτης δείχνει την επεκτατική φιλοδοξία του μουσουλμανικού στοιχείου σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, τόσο στον 20ο όσο και στον 21ο αιώνα[1]. Την ίδια στιγμή ο δυτικός κόσμος, που ερμηνεύει οικονομικά τη σχέση του με τις υπόλοιπες περιοχές δέχεται την εισροή του ισλαμικού στοιχείου για ανθρωπιστικούς λόγους. Άλλωστε οι εμφύλιες και οι περιφερειακές συγκρούσεις ήταν καλές αγορές πολεμικού υλικού, δημιουργούσαν και κύμα προσφύγων που αναζητούσε καταφύγιο στη Δύση.
Οι φονταμενταλιστές του Ισλάμ κατηγορούν τη δυτική διπλωματία για εκμετάλλευση των περιοχών τους και η δυτική πολιτική βρήκε έναν αντίπαλο για να συσπειρώσει τον κόσμο της. Η τρομοκρατία είναι το αντίδοτο της κατάρρευσης του διπολισμού, ενώ το ΝΑΤΟ (1999) έδωσε στον εαυτό του την άδεια να επεμβαίνει όπου υπάρχουν κοινωνικές ταραχές και όπου θίγονται οικονομικά συμφέροντα.
Είναι γεγονός ότι η Υεμένη και η Αίγυπτος έχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα και μεγάλα επίπεδα φτώχιας κι αυτό επιτρέπει στους εξτρεμιστές του Ισλάμ να δημιουργούν επαναστατικές εστίες. Η Αίγυπτος, πάλι, έχει το δικό της ρόλο στη Μ. Ανατολή και ιδιαίτερες επιρροές στον αραβικό κόσμο, κάτι που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ.
Οι ταραχές στην Αλβανία εξυπηρετούν την αστάθεια στην Βαλκανική και μαζί με το Κοσσυφοπέδιο κρατούν τη βαλκανική διπλωματία σε ομηρία. Η κατάληψη της Νομικής Αθηνών, πέρα από τις παραμέτρους που αναλύουμε σε άλλο άρθρο μας[2], είναι μια πρόβα για τις συνέπειες που θα προκαλέσει η προσφυγοποίηση στο μέλλον. Σίγουρα υπάρχουν ανθρωπιστικά και κοινωνικά κριτήρια, αλλά δημιουργεί καλές συνθήκες για το ‘ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας’ σε όλες τις περιοχές που θα εγκατασταθούν.
Οι κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές δομές δε θα έχουν τον ίδιο χαρακτήρα, αφού οι συσχετισμοί δυνάμεων δε θα είναι ίδιοι με τους σημερινούς. Σήμερα υπάρχει ένα κοινό πολιτιστικό, θρησκευτικό και εθνικό υπόβαθρο που, εν πολλοίς, είναι αδιαπραγμάτευτο. Αύριο δεν ήμαστε σίγουροι γι’ αυτό το πλαίσιο.
Μετά την εύθραυστη ευρωπαϊκή ομοψυχία, ούτε η ευρωπαϊκή ταυτότητα προστατεύει ένα ελάχιστο κομμάτι της κοινής μας πορείας. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την κοινή νομισματική ομπρέλα, οφείλεται στην ανάγκη που νιώθουν να στηρίξουν το  € όλοι όσοι επένδυσαν σ’ αυτό. Η διάλυση της ευρωζώνης στοιχίζει περισσότερο στους ισχυρούς και λιγότερο στους ανίσχυρους. Έτσι δεν υπάρχει - μέχρι σήμερα – μια ουσιαστική κοινή Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική που θα μπορούσε να απαντήσει στους σπαρασσόμενους λαούς. Αν υπήρχε θα μπορούσε να εξασφαλίσει στα ευρωπαϊκά κράτη μια πολιτική πρωτοκαθεδρία. Δυστυχώς όλοι φοβούνται το «πολιτικό τσουνάμι». 

[1] χάρτης ανακτημένος από το http://creepingsharia.wordpress.com/2009/08/31/map-united-states-of-islam/  στις 30.1.2001
[2] Δημήτριου Δρογίδη, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ (2ο μέρος)

                                               
Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α ΔΡΟΓΙΔΗΣ                                                                                                                                    Επικοινωνία
 Διδάκτωρ Ιστορίας Παν/μίου Paris 1 Pantheon Sorbo                                                 Βασιλ. Ηρακλείου 26  54624  Θεσσαλονίκη 
          τ. Υπότροφος Unesco                                                                                      2310241502  φαξ  2310241514   κιν.  6973315622   
   Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης                                                  drogidis@otenet.gr  dr_dimitrios_a_drogidis@yahoo.gr
                                      http://dr-dimitrios-a-drogidis.blogspot.gr/  http://dimitriosdrogidis.webnode.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου