Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ


ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ  (Αυριανή Μακεδονίας - Θράκης 29.4.2011)

Τ
ο Πάσχα πέρασε χωρίς μεγάλες αλλαγές. Η Ανάσταση μόλις που έγινε αντιληπτή, αλλά όχι παντού. Τα αραβικά κράτη περνάνε το δικό τους Γολγοθά και οι αγορές ανεβάζουν τις τιμές των χρεογράφων. Το θέατρο του πολέμου έρχεται σε όλο του το μεγαλείο, μόνο που όλοι περιμένουν την τρίτη καμπάνα για την έναρξη της παράστασης.
Η πράξη του δράματος δε ξεκίνησε ακόμη, γιατί στήνεται καινούριο σκηνικό στη Μέση Ανατολή. Κανείς δεν ομολογεί, επίσημα, πως ανάβουν τα αντικαθεστωτικά κινήματα στην περιοχή, ούτε η παγκόσμια κοινότητα δείχνει διάθεση να στηρίξει τους ηγέτες της περιοχής.
Με την αλλαγή των πολιτικών καθεστώτων υπάρχει μια πολιτική αβεβαιότητα που εξαπλώνεται σε όλη την περιοχή και ίσως επηρεάσει τους παραδοσιακούς αντιπάλους (Ισραήλ & Παλαιστίνη). Η πραγματικότητα που δημιουργείται ευνοεί τις προσδοκίες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και αλλάζει τα δεδομένα στη Μεσόγειο. Είναι να απορεί  κανείς, που βρίσκονται τόσα μέσα (χρήματα & πυρομαχικά) για το Θέατρο του Πολέμου σε μια περίοδο γενικευμένης οικονομικής δυσπραγίας.
Όταν το Δ. Ν. Τ κάνει την οικονομική του επιδρομή – σημειωτέον πριν από λίγα χρόνια ήταν έτοιμο να φαλιρίσει  - σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές και το ΝΑΤΟ συμμετέχει στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Μέση Ανατολή (βλ. Λιβύη) το γεωπολιτικό παιχνίδι αποκτά ενδιαφέρον.
Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το έλλειμμα των χωρών που βαθαίνει την οικονομική κρίση και μεγάλη κινητικότητα της πολεμικής μηχανής στην περιοχή που έχει αρκετά ενεργειακά αποθέματα. Η στρατηγική του πολιτικού κατεστημένου θέλει άλλους διαχειριστές στα αραβικά κράτη, που θα συνομιλήσουν με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.
Μια τέτοια πραγματικότητα εμπλέκει και τις τουρκικές αξιώσεις, που ήθελαν να λάβουν μια ηγετική θέση στο μουσουλμανικό κόσμο. Το ζήτημα που προκύπτει είναι πότε θα βρουν την κατάλληλη στιγμή. Η λογική των πολέμων με πολιτιστικό ή θρησκευτικό περιεχόμενο[1] έρχεται να ταυτιστεί με τις προβλέψεις των Χάντινγκτον  και Φουκουγιάμα.
Η κρίση της ηγεσίας αρχίζει από τη Μέση Ανατολή
Όλα τα κράτη με δημοσιονομικά ελλείμματα έδειξαν την ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του παρελθόντος. Είναι η ίδια ηγεσία που ασκούσε διπλωματία με την ηγεσία της Μέσης Ανατολής, μόνο που τα ίδια σχήματα στην Ευρώπη επιπλέουν και στη Μέση Ανατολή καταρρέουν και τα ξέφτια της κατάρρευσης τα τραβούν οι παλιοί συνεργάτες τους.
Εδώ πρέπει να σταθούμε και να κάνουμε μια γενικότερη θεώρηση του πολιτικού σκηνικού που ασκούσε διπλωματία τα τελευταία 60 χρόνια. Οι δημοκρατίες άφησαν ανοιχτούς οικονομικούς λογαριασμούς, οι δικτατορίες άφησαν ελλείμματα δημοκρατίας σε έναν κόσμο με αποικιοκρατικά κατάλοιπα. Τελικά ποιος στάθηκε πιο ανίκανος, ο λαοπρόβλητος ηγέτης ή ο στυγνός δικτάτορας;
Ο καθένας έπαιξε το ρόλο του τη στιγμή που στηρίχθηκε στον άλλο και η πολιτικές του επιλογές αποτελούν το πλαίσιο μιας ηθικής που σήμερα πήρε το «άρωμα της διαφθοράς».
Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα
Αυτή τη μεγάλη αλήθεια που είπε ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης ερχόμαστε σήμερα να επαληθεύσουμε, όμως εξαρτάται για ποια δημοκρατία μιλάμε (την αστική δημοκρατία, τη σοσιαλιστική δημοκρατία, την κεμαλική δημοκρατία, την ισλαμική δημοκρατία κ.λ.π) ποιος την ερμηνεύει, σε ποια εποχή και με ποιο κριτήριο. Κάτι που σήμερα έχει αξία, αύριο χάνει την εικόνα που του έδωσαν.
Οι ερμηνείες της κάθε εποχής μοιάζουν με τα παραμορφωτικά κάτοπτρα που αλλάζουν την εικόνα των ειδώλων. Ποιος θα τολμήσει να κάνει την υπέρβαση και να πάρει την ευθύνη μιας μεταβολής, άλλο θέλουν οι Άραβες, άλλα ταλαιπωρούν τους Ευρωπαίους, άλλες οι ανάγκες των ανθρώπων στην Άπω Ανατολή, άλλα τα προβλήματα των Αμερικανών. Θα μπορέσει το «κουτί της Πανδώρας» να βγάλει τόσους ηγέτες που θα δώσουν προσδοκίες στους λαούς και απαντήσεις στα αδιέξοδα;


[1] ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α ΔΡΟΓΙΔΗ Η Οικονομική δικτατορία (Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης 3.4.2011)  και  http://dimitriosdrogidis.webnode.com  στην ενότητα επίκαιρα θέματα.

 ρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α ΔΡΟΓΙΔΗΣ                                                                                                                                    Επικοινωνία
 Διδάκτωρ Ιστορίας Παν/μίου Paris 1 Pantheon Sorbo                                                 Βασιλ. Ηρακλείου 26  54624  Θεσσαλονίκη 
          τ. Υπότροφος Unesco                                                                                      2310241502  φαξ  2310241514   κιν.  6973315622   
   Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης                                                  drogidis@otenet.gr  dr_dimitrios_a_drogidis@yahoo.gr
                                      http://dr-dimitrios-a-drogidis.blogspot.gr/  http://dimitriosdrogidis.webnode.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου